Budjettihiiri

Tunnista, millainen haaveilijapersoona olet. 5 eri haaveilijaa

Ootko joskus miettinyt miks jotku saavuttaa omia unelmiansa ja toiset ei? Kenties sullaki on sellasia ihmisiä lähipiirissä ketkä puhuu omista unelmistaan ja haaveistaan, mut ei vaan yksinkertasesti ikinä oo niitä saavuttanut. Varsinkin nyt alkuvuodesta on aina hyvä pohtia mitä tänä vuonna haluaa tehdä ja saavuttaa. Mä kannustan siihen, että pyrkii ensiksi löytämään sen ison kuvan, sun unelman, sielä taustalta ja sen jälkeen tulee steppi kerrallaan kohti joka päiväsiä valintoja. Avasin tätä lähestymistapaa tarkemmin edellisessä postauksessa 🙂

Mä oon opiskellu jonkun verran eri haaveilijoista ja sen pohjalta karkeesti luokitellut heitä viiteen eri persoonallisuuteen. Tunnistatko sä itses jostain näistä haaveilijapersoonasta? Mä ainaki tunnistan ja kerron lopussa mikä/mitkä mä oon! xD

1. Menneilijä

Menneilijät on niitä, jotka on saavuttanut suurimmat saavutuksensa jo aikoja sitten, kenties lapsuudessaan tai nuoruudessaan. Esimerkiksi menneilijä muistelee omia nuoruusvuosiaan, miten hän pelasi nuorisomaajoukkueessa ja miten hänelle povattiin hyvää urheilu-uraa.

Menneilijä nimensä mukaisesti haaveilee eilisestä. Kun ihminen haaveilee eilisestä, on karkeesti sanottuna hänen elämänsä ohi. Menneilijöiden parhaat päivät ovat jo takanapäin. Herätäkseen taas tähän päivään, täytyis hänen luoda unelma huomisesta. Menneilijöitä ei ole pelkästään entiset nuoret urheilulahjakkuudet vaan samaan kategoriaan menee muistelmat omasta hyvästä koulumenestyksestä, koulututkinnosta tai armeija-ajasta.

Nyt en tarkota sitä etteikö vanhoja asioita voisi muistella lämmöllä. Tottakai voi ja niitä onkin kiva aina välillä muistella. Mut jos huomaat kertaavasi samoja tarinoita ”silloin kun minä olin…” niin elät menneessä. Käytä menneiden muistelusta vapautuva aika pohtiaksesi mitä haluat saavuttaa tulevaisuudessa. Näin sulla on jotain mitä odottaa ja elämäs on taas edessä.

2. Pieneilijä

Pieneilijöillä on vain pieniä unelmia, koska he haluaa olla varmoja, että saavuttaa unelmansa. Ongelma tuleekin just siinä, koska he tietää, että he voivat saavuttaa unelmansa, he eivät koskaan saavuta sitä. Nyt sä saatat miettiä et onks tällasii henkilöitä muka oikeesti olemassa? ON! Ja tää onkin yks yleisimmistä haaveilijapersoonista.

Pieneilijän tunnistaa esimerkiks siitä, ku hän vanhuusvuosinaan sanoo ”mun olisi pitänyt tehdä niin jo vuosia sitten, mutta en oikein saanut aikaiseksi”. Tähän voi liittyä esim. jokin matkusteluun liittyvä unelma, että haluaisi mennä tiettyyn paikkaan elämänsä aikana. Hänellä olisi siihen rahalliset mahdollisuudet ja terveyttäkin, mutta hän ei tee sitä, koska odottaa oikeaa hetkeä.

Pieneilijät eivät tule saavuttamaan saavutettavissa olevia unelmiaan ja se sopii heille oikein hyvin. Ei siis häiritä heitä.

3. Tyytyjä

Tyytyjä on hieman kuin menneilijä. Tyytyjä on saavuttanut unelmansa esim. matkustelun, perheen, taloudellisen tilanteen tai ammatin suhteen, mutta ei ole asettanut uuta unelmaa. He ovat sinällään ihan tyytyväisiä omaan elämään, mutta jotain puuttuu. Tyytyjät tarvis uuden unelman ja seikkailun. He saattaa seurata somessa inspiroivia tilejä ja haikailevat kunpa voisin olla tuolla tai tehdä tuota. Sen sijaan, että he lähtisivät oikeasti kohti jotain uutta unelmaa, he tyytyvät tuttuun ja turvalliseen elämään (esim. palkkatöihin).

Aina ei pidä olla kehittämässä itseään ja luomassa uutta, pitää ottaa myös iisiä ja nauttii siitä mitä on saavuttanut! Mut siihenkin kyllästyy ja turtuu, joten lähe rohkeesti haaveilemaan uutta!

4. Suunnistaja

Nimesin tän haavelijapersoonan suunnistajaksi, koska mun mielestä se kuvaa sitä hyvin. Suunnistajat on haaveilijoita, jotka haaveilee isosti, mutta joilla ei oo pienintäkään hajua miten se saavutetaan ja miten sinne päästään. Heiltä puuttuu siis suunnitelma haaveen toteuttamiseksi.

Otan esimerkin suunnistuksesta, koska suunnistajan voi hyvin liittää siihen. Kuvitellaan et suunnistaja lähtee suunnistuskilpailuun ja tietää, et hänen täytyy päästä seuraavalle rastille. Se tieto itsessään ei paljoa auta, jos suunnistaja ei tiedä yhtään missä se tällä hetkellä on ja mitä reitillä voi tulla vastaan. Sen sijaan, et suunnistaja pysähtyis, tarkastelis tilannetta, selvittäis missä täl hetkellä on ja loisi reittisuunnitelman, suunnistaja lähtee juoksemaan ympäriämpäri ja toivoo rastin tulevan vastaan. Olisi huomattavasti helpompi päästä sinne rastille, kun tietää mistä lähtee liikkeelle.

Suunnistajan tyypillisiä puheita on ”anna ku mä näytän mun uuden idean”, ”new year new me” tai ”nyt mä käännän uuden sivun mun elämässä”. Haasteena on, että hän tuskin itse pystyy saavuttamaan sitä, koska hänellä ei oo suunnitelmaa.

Sen takia suunnistaja tarvii ympärilleen tiimin, joka auttaa alkuun ja boostaa sillon ku on haasteita ja jotka yhessä jeesaa suunnitelman tekemisessä. Parhaimmas tapauksessa tiimistä tulee osa elämää, jonka kanssa sen unelman haluaa saavuttaakin.

5. Saavuttaja

Saavuttajat on niitä, joilla on suuria unelmia, suunnitelma niiden toteuttamiseksi, he saavuttavat ne, jonka jälkeen saavuttajat asettavat uusia unelmia. En varmaan pahasti valehtele, jos sanon, et useat meistä haluais olla saavuttajia? Aina se ei kuitenkaan oo helppoo ja siitä syystä harva ihminen oikeesti on saavuttaja, ainakaan haaveilupersoonana mitattuna.

Jotta vois kasvattaa todennäkösyyttä saavuttaa omat haaveensa, kannattaa ympäröidä itsensä ihmisillä, jotka boostaa siihen. Parhaimmillaan nää boostaajat on sun mukana toteuttamas unelmaasi, jolloin siitä tulee teijän yhteinen unelma!

Monet perinteiset työpaikat ei kannusta omien unelmien tavotteluun. Sillonhan niiltä lähtis työvoimaa ja kuka sillon olis toteuttamas heijän unelmaansa? Lue toi uudestaan.

Millainen haaveilijapersoona mä oon?

Pystyn tunnistaa itteeni kaikista muista persoonista paitsi tyytyjästä. Huomaan ajoittain menneilijän piirrettä, ku muistelen mitä kaikkee mul on pienempänä sanottu futarin urasta. Niin ku näkyy, en pelaa ammatikseni, joten eipä niitäkään meriittejä tarvis enää nostaa esille 😀

Pieneilijään havahduin vast loppuvuodesta 2021 ku aloin tutkimaan näit erilaisii haaveilijapersoonia. Mä oon pienest saakka haaveillu siitä et matkustan kaikkiin maanosiin elämäni aikana. Loppuvuodesta hiukan konkretisoin sitä ja suunnitelin et lähtisin Etelämantereelle 2024. Miks se tekee musta pieneilijän on se, et voisin ihan hyvin tehä sen jo tänä vuonna eikä mul oo mitää hyvää perusteluu sille miks en tekis sitä. Jotenki sitä vaan siirtää ja ajattelee et ”sit mul on tää ja tää ja tää”. Ei välttämättä oo, joten katotaan saanko aikaseks aikaistettuu sitä.

Suunnistajan piirrettä löytyy kans, kuten tosta matkustelusta voit huomata. Unelma olis käydä kaikissa maanosissa, mut mitään sen konkreettisempaa ei oo mietittynä et millon sit Amerikois tulee pyörähdettyy. Kenties samalla matkalla ku pingujen tyköön?!

Saavuttajaa haluaisin löytää enemmänkin itestäni. Täl hetkel huomaan sitä yritystoimintaan liittyen. Mulla on tiettyjä haaveita, osan oon saavuttanutkin jo ja sen lisäks löytyy suunnitelma niitten isompien saavuttamiseks. Harvoin se elämä kuitenkaa menee niin ku suunnittelee, joten sekin voi (ja varmaan) muuttuu täs matkalla. Yritän kuitenki nauttii koko ajan matkasta, vaiks vaikeetakin on useemmin ku some antaa ehkä ymmärtää.

Nyt mä haastan sut hiukan pohtimaan viikonlopun aikana. Millasii on sun haaveet? Onks sulla ideaa, miten saavutat ne? Mihin haaveilijapersoonaan pystyt samaistumaan eniten?

Pohdiskelurikasta ja unelmien täyteistä viikonloppua sulle!

Terkuin,

Huju