Budjettihiiri

Hyviä uutisia kerrankin sulle, opiskelija!

Harvassa on ollut ne uutiset, jotka nostattais opiskelijoiden fiiliksiä. Nyt kuitenkin sellanen tuli. Toki samaan hengenvetoon pitää mainita, että ilo ei taida jäädä kovin pitkäksi aikaa, mutta nauttikaa nyt edes tämä lyhyt tovi! Mistä siis on kyse?

No opiskelijoiden tulorajoista tietty!

Eilen uutisoitiin, että opiskelijat saavat tienata ensi vuonna eli vuonna 2022, 25% enemmän mitä normaalisti ilman, että se vaikuttaa opiskelijan muihin tukiin. Käytännössä se siis tarkoittaa, että nyt kun opiskelija on saanut tienata tukikuukauden* aikana 696€, on summa ensi vuonna noin 870€. Yli 170€/kk enemmän, mikä mahdollistaa ehkä noin 15 lisätuntia työaikaa kuukaudessa, eli kaks työvuoroa.

*Tukikuukausi on kuukausi, jolloin opiskelija on oikeutettu opintotukeen. Yleensä kalenterivuodessa on 9 tukikuukautta, koska kesäisin monet opiskelijat ovat töissä eivätkä edistä opintojaan. 

Tosi monet opiskelijat käyvät töissä opintojen ohessa, joten heille tämä on erittäin tervetullut uudistus. Aiemmin on joutunut laskemaan todella tarkkaan kannattaako työvuoroa edes ottaa vastaan tai ylipäänsä voiko ottaa, kun tuloraja on täyttymässä. Tämä aiheuttaa ymmärrettävästi turhautumista ja ylimääräistä stressiä mitä opiskelijoilla on muutenkin jo ihan tarpeeks.

Ne ketkä ei töissä oo käynyt opintojen ohella, niin niiden toimintaa tämä uudistus tuskin tulee muuttamaan. Eikä tämä 170€/kk lisää vielä nyt mikään hurraa huuto ole, enemmänkin voisi olla. Toki on aiheellista miettiä, että miks täyspäiväiset opiskelijat on lähes pakotettu tekemään töitä opintojen ohella ja velkaantumaan opintolainalla ylipäänsä pärjätäkseen elämisestä. Se on niin monimutkanen ja poliittinen ongelma, et en halua sitä lähtee sen enempää puimaan tässä tekstissä.

Tuettomina kuukausina tuloraja nousee noin 2600 euroon aiemmasta noin 2070 eurosta. Hyvä lisäys sekin etenkin ahkerille kesäduunareille.

Huonu juttu täs koko jutussa on se, että se kestää vaan ens vuoden 2022 ja sitten se päättyy. Eli jatkoa ei ole näillä näkymin tiedossa. Toki asiat saattaa muuttua, mutta nyt ainakin näin. Tällä kestorajotuksella halutaan hillitä sitä, että opiskelijat ei tekis liikaa töitä ja sitä kautta opinnot ei etenisi suunnitellussa aikataulussa. Ihan hyvä perustelu kyllä ja oon samaa mieltä, että koulusta pitäis päästä entistä nopeemmin työelämään, jossa oikeesti ne opitut asiat viedään käytäntöön. Joka tapauksessa kun työntekijöitä joudutaan kouluttamaan työtehtäviin.

Mitä siis nyt sinun kannattaisi tehdä?

Mun vinkki sulle opiskelija, on se, että tee niin paljon duunia, kun ite jaksat ja pystyt ja vaikka sillä kustannuksella, että opinnot hiukan myöhästyis. Toki ei niin paljoo, että menetät opintolainahyvityksen! Tai jos sekin oikeus sitten menee niin sitten vaan duuniaduunia. Koska se, että saat työkokemusta on äärettömän kallisarvosta nykypäivän työelämässä.

En haluu olla pessimisti, mut voi olla, että 5-10 vuoden päästä on hiukan eri taloudelliset tilanteet ja työpaikoista vielä suurempi pula. Koska nythän sinällään ei oo pulaa työpaikoista eikä -tekijöistäkään, mut niiden kohtaamisessa on. Eli sillon ku talous sakkaa ja ei oo töitä tarjolla on hyvä, että on joku paikka mihin mennä tai mitä tehdä. Täs tapauksessa se ois koulunpenkki. Eli jatkaisit opintoja siinä kohdin, jos töitä ei löytyisi.

On olemassa eri tutkimuksia siitä, miten vastavalmistuneena koettu työttömyys vaikuttaa hänen koko työuransa kehittymiseen negatiivisesti. Toisin sanoen jos valmistut koulusta etkä pääse heti johonkin töihin, vaikuttaa se myös sun työllistymiseen selvästi vanhempana. Onneks tässä on tottakai poikkeuksia, mutta pääpiirteittäin näin.

Mä siis kannustan siihen, että hankkikaa työkokemusta! Se on sitä, mitä ei voi rahalla mitata. Siinä kohtaa kun huonot ajat joskus iskee kohalle ja kilpaillaan työpaikoista, niin useat työnantajat haluaa antaa työpaikan sellaselle kenellä on jo hiukan kokemusta työelämästä ja kenties siltä alalta, kun sellaselle kenellä työkokemus on lähes olematonta ja on just valmistunut.

Missään tapauksessa en kannusta ajamaan itteäs piippuun sen takii, että yrittää sykkiä 30 tuntia töitä ja siihen päälle täyspäiväset opiskelut ja muu sosiaalinen elämä. En missään nimessä. Mut mä kannustan siihen, et jos sä joskus oot miettiny et tekisit töitä opintojen ohella tai on se fiilis et kyl mä jaksaisin enemmänkin tehä mitä nyt, niin TEE TÖITÄ! Nyt siihen on luotu vielä edes pieni hetkellinen kannustin ni käytä se hyväkses!

Allekirjoittanut työskenteli koko opiskeluidensa ajan keikkaluonteisesti ja kesällä osa-aikaisesti. Työt toi mukavaa vaihtelua opiskelijaelämään ja mikä parasta ni pääsi oikeesti viemään heti siinä opintojen ohella niitä opittuja asioita käytäntöön.

Tsemiä syksyyn!