Budjettihiiri

OMA TALOUS TUTUKSI

Koulukiertue

2024

Oma talous tutuksi -koulukiertue inspiroi ja rohkaisee nuoria tarttumaan omiin raha-asioihinsa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kiertue sijoittui toiseksi valtakunnallisessa Vuoden Sijoitusteko finaalissa marraskuussa 2023. 

Vuonna 2024  kierrämme Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan yläkouluissa.

Kiertueen mahdollistavat yhteistyökumppaneina toimivat Rahavointikummit, jotka haluavat olla eturintamassa parantamassa suomalaisten nuorten rahataitoja ja kantamassa vastuuta.

Katso nuorten yleisimpiä kysymyksiä ja niihin vastauksia videoilta!

RAHAVOINTIKUMMIT 2024

Pohjantähti on ihmisen kokoinen vakuutusyhtiö, joka palvelee asiakkaitaan henkilökohtaisella otteella verkossa, puhelimessa sekä lähes 30 konttorilla Helsingistä Rovaniemelle. Yhdessä kumppaniemme kanssa tarjoamme sekä henkilö- että yritysasiakkaille kattavat palvelut vahinkojen varalta. Pohjantähti on asiakkaidensa omistama, ja pääkonttorimme sijaitsee Hämeenlinnassa. 
ps. voit kysyä tarjouksen Pohjantähden henkilö- ja yritysvakuutuksista täältä!

Nordnet on pohjoismainen pankki, jonka kautta voi sijoittaa osakkeisiin, rahastoihin, ETF:iin ja muihin arvopapereihin. Nordnetin tavoitteena on antaa asiakkaille työkalut omien sijoitustensa hallintaan ja olla pohjoismaisten säästäjien ja sijoittajien ykkösvalinta. Nordnetillä on yli 555 000 asiakasta Suomessa ja Helsingin pörssissä Nordnet on kauppamäärillä mitattuna yksityissijoittajien eniten käyttämä osakevälittäjä.

Riverty haluaa rakentaa maailman, jossa liiketoiminnan ja ihmisten tarpeet kohtaavat ja jossa talousteknologia mahdollistaa muutoksen parempaan. Maailman, jossa jokainen voi hallita oman taloutensa tarinaa. Tiimimme 13 maassa etsivät jatkuvasti fiksumpia, sujuvampia ja saumattomasti yhdistettyjä tapoja hallita ihmisten rahavirtoja. Kokonaisvaltaiset ratkaisumme joustavasta maksamisesta fiksumpaan laskutukseen ja perintään mahdollistavat parhaan talouden hallinnan kaikille. On aika aloittaa taloudellisen vapauden uusi aikakausi. Suomessa Riverty työllistää noin 70 ammattilaista keskeisillä sijainneilla Helsingissä ja Turussa.

KIERTUE 2024 TIEDOT

TAVOITTEET

Tavoitteena on inspiroida ja rohkaista noin 2500 8-9. luokkalaista nuorta raha-asioiden äärelle kiertäen Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan  suomenkielisissä yläkouluissa vuoden 2024 aikana. 

MIKSI

Jotta jokaisella nuorella on enemmän vaihtoehtoja elämässään. Jokainen nuori ansaitsee kannustusta kestävään rahakäyttäytymiseen taustastaan riippumatta. Hyvät rahataidot luovat perustaa oman jutun luomiselle, jonka uskomme lisäävän onnellisuutta.

KENELLE

Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan suomenkielisten yläkoulujen 8. ja 9. luokkalaisille. 

MILLOIN

Koulujen työaikoina keväällä ja syksyllä 2024.

MAHDOLLISTAJAT

Rahavointikummit (organisaatiot) mahdollistavat Oma talous tutuksi kouluvierailut kouluille ilmaiseksi. Mitä useampi Rahavointikummi lähtee mukaan, sitä useammalle koululle vierailu mahdollistuu. Heidän tukensa käytetään lyhentämättömänä kouluvierailuiden mahdollistamiseen.

VAPAAEHTOISUUS

Rahavointikummiksi lähteminen on täysin vapaaehtoisia. Lisäksi kouluvierailut ovat kouluille vapaaehtoisia ja he voivat itse päättää haluavatko vierailun koululle ja mille luokille tämä sopisi.

KOULUVIERAILUT

Kouluvierailu tarkoittaa 1 suosittua Oma talous tutuksi-puheenvuoroa, kestoltaan 45-60 minuuttia. Koulun kanssa sovitaan erikseen mikä toteutustyyli on heille sopivin esimerkiksi tulevatko mukaan kaikki vuosiluokat.

KIERTUEEN SEURAAMINEN

Oma talous tutuksi koulukiertuetta voi seurata Instagramissa @budjettihiiri tilillä. Sekä tunnisteella #omataloustutuksi 

KIERTUEET 2021-2023

Oma talous tutuksi-koulukiertue lanseerattiin keväällä 2021. Siitä lähtien olemme vierailleet 37:ssä yläkoulussa, pitäneet 112 oppituntia, rohkaissut yli 4100 nuorta ja vastannut yli 120 nuorten esittämään kysymykseen.

TAUSTA

Kestävä rahakäyttäytyminen opitaan jo nuorena. Kaikilla ei kuitenkaan ole tasavertaisia mahdollisuuksia rahakasvatukseen eri taustoista johtuen. Myös koulut ovat eriarvoisessa asemassa niin taloudellisten resurssien kuin opettajien osaamisenkin suhteen.

Suomessa on lähes 400 000 maksuhäiriömerkinnän omaavaa henkilöä. Osamaksut yleistyvät maksuhäiriömerkintöjen synnyn taustalla.

Kulutuskäyttäytyminen on muuttunut konkreettisista seteleistä ja kolikoista swaippauksiksi ja hipaisuiksi puhelimen näytöllä. Rahan käsite on hämärtynyt ja kuluttamisesta on tehty liian helppoa.

“Kuulin aivan liian usein nuorilta ja aikuisiltakin, että raha-asioista ei puhuta tarpeeksi kouluissa. Hyvät konkreettiset teot hukkuivat ikävä kyllä byrokratian rattaisiin, yksinkertaisista asioista tehtiin liian vaikeita. Näin menetettiin ja menetetään useita ikäluokkia, kun asioilla kestää tapahtua.

 Tähän halusin muutoksen. Halusin tarjota kouluille ja erityisesti nuorille mahdollisuuden innostua raha-asioista. En kestänyt enää kuulla lausetta: “ei minulle puhuttu tästä koulussa” ja seisoa vain toimettomana tekemättä mitään. Niinpä loin Oma talous tutuksi oppitunnin.” 

-Henri Hujala

Kiertuetta organisoi Henri Hujala, kavereiden kesken Huju

Oon Henri ”Huju” Hujala, intohimoinen oman juttuni luoja.

Mut saa joka aamu ylös sängystä halu inspiroida ihmisiä luomaan omaa juttuaan. Uskon, että oman jutun tekeminen lisää tyytyväisyyttä elämään.

Oon tunkenu pärstääni vähän joka paikkaan, kuten täältä voit huomata.

Mut valittiin vuoden 2022 TOP20 listalle suomalaisista oman talouden vaikuttajista.

Somessa tykitän sisältöä Budjettihiiri-tilillä.

Oon auttanut yli 4100 nuorta raha-asioissa kehittelemäni Oma talous tutuksi-oppitunnin avulla.

Tein yli 100 puhujakeikkaa ensimmäisen 1,5 yrittäjävuoteni aikana.