Budjettihiiri

Yrityksille

Edistä yrityksesi vastuullisuutta - ryhdy Rahavointikummiksi

Haluaisitko viestiä sidosryhmillesi vastuullisuudestasi? Haluaisitko tehdä sen vielä niin, että muut aidosti luottavat vastuullisuustekoosi?

Entä haluaisitko parantaa työnantajamielikuvaasi tulevaisuuden osaajien keskuudessa? 

Oma talous tutuksi-koulukiertue tekee yritysvastuun kantamisen helpoksi ja antaa luotettavaa sisältöä vastuullisuusviestintään, Rahavointikummiuden avulla. 

Katso 8 syytä miksi Rahavointikummiksi ryhtyminen kannattaa! 

Mitä Rahavointikummit tekevät?

Oma talous tutuksi-koulukiertue on innostavan rahapuheen edistäjä, jonka tavoitteena on rohkaista nuoria tarttumaan omiin raha-asioihinsa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja kannustaa nuoria osaksi aktiivista yhteiskuntaa.

Rahavointikummina mahdollistatte kouluvierailut kouluille lisäten oppilaiden ja koulujen tasa-arvoa.

Oma talous tutuksi-koulukiertue on ehdolla Vuoden Sijoitusteoksi 2023!

66% suomalaisista pitää vastuullisuutta
tärkeänä osana yritysten toimintaa,
naisista jopa 73 %. (Lähde: Sanoma Vastuullisuuskartta Osa 3, 09/23)

Vain 19% luottaa yritysten viestintään vastuullisuudesta. (Lähde: Sanoma Vastuullisuuskartta Osa 3, 09/23)

Miten Rahavointikummit muuttavat maailmaa paremmaksi - oikeasti?

Kasiluokkalaisen Annin kiteytys kertoo kaiken olennaisen: ”Kouluvierailu sai kyllä todellakin ajattelemaan näitä asioita ja oma talousahdistus jopa helpottui hieman, joka on mulle ihan super iso juttu.”

Nuorten usko tulevaan on toivoa. Toivo on loppujen lopuksi se, mitä haluamme nuorillemme välittää. Sitä, että huomennakin aurinko nousee.

Rahavointikummit ovat tehneet tämän:

”Nyt tiedän enemmän raha asioista ja ne rupesivat kiinnostamaankin enemmän :)”

Siis koko esitys oli ihan huikeen mielenkiintonen. En ees ikinä ollu ajatellu et nää asiat vois kiinnostaa mua näin paljon.”

”Aina ei tarvii paljon rahaa, että on onnellinen❤️”

Sillä, mitä Rahavointikummit tekevät, on merkitystä!

Seuraavaksi voit lukea alta, mitä hyötyä Rahavointikummiksi ryhtyminen tuo yrityksellesi tai lukea mitä mieltä kotiväki ja koulut ovat Rahavointikummien työstä.

Miksi ryhtyisitte Rahavointikummiksi? 8 syytä

 1. Positiivinen työnantajamielikuva näkyvyyden ja viestinnän näkökulmasta 
  Kiertue tavoittaa noin 2500:n 8-9.luokkalaisen lisäksi sosiaalisen sekä perinteiseen mediaan lähetettyjen juttuvinkkien avulla paikallisesti että valtakunnallisesti laajan yleisön.

 2. Yhteiskuntavastuu –> Vaikuttaa myös kuluttajien ostopäätöksiin yrityksen näkökulmasta
  Kolme neljästä suomalaisesta näkisi aktiivisen roolin yhteiskunnalliseen toimintaan osallistumisessa, yhteiskunnan kehittämisessä sekä yhteiskunnan haasteiden ratkaisemisessa vähintään melko tärkeänä, joka kolmas jopa erittäin tai äärimmäisen tärkeänä ostopäätöstä tehdessä (Kantar 2014).

 3. Syrjäytymisen ehkäisyssä mukana oleminen yrityksenä
  Yhden nuoren syrjäytyminen maksaa Suomelle 230 000 – 680 000€ (Talouselämä 2019). Jos Oma talous tutuksi-koulukiertueen avulla saadaan edes yksi nuori pois syrjäytymisen tieltä, maksaa se monin kerroin itsensä takaisin niin henkisellä kuin taloudellisellakin tasolla.

 4. Nyt jos koskaan tarvitsemme tekoja ja tukea nuorten eteen! Tarvitsemme jokaisen nuoren aktiiviseksi osaksi yhteiskuntaa väestön ikääntymisenkin näkökulmasta.

 5. Tasa-arvon edistäminen yrityksenä
  Oppilaat ovat hyvin eriarvoisessa asemassa taloudellisten taitojen suhteen riippuen sosioekonomisesta asemastaan ja perhetaustastaan. Koulukiertueen avulla lisätään tasa-arvoa rohkaisemalla niitä nuoria, jotka eivät kuule kannustavaa puhetta rahasta lähipiiristään, kohtaamaan oma talous ja raha-asiat mahdollisimman aikaisin, ennen kuin on liian myöhäistä. Heikot oman talouden hallinnan taidot hankaloittavat nuoren itsenäistymistä.

 6. Oma talous tutuksi-koulukiertue on ehdolla valtakunnalliseksi Vuoden Sijoitusteoksi, jonka avulla päästään tukemaan nuorten taloustaitoja, jotka kuuluvat osaksi opetussuunnitelmaa.

 7. Pääsette rakentamaan joukkokukoistavaa ja hyvinvoivaa Suomea! 
  Taloustieteen Nobelin voittanut Edmund Phelps sanoi pitäessään puhetta suomalaisille yritysjohtajille: ”Yksilöiden kukoistaminen, se, että kun yksilö löytää omat vahvuutensa ja potentiaalinsa ja sen, miten hyödyntää niitä työelämässä, johtaa tämä ennen pitkään yhteiskunnan hyvinvointiin ja talouskasvuun.” Kun tämä tapahtuu monen nuoren yksilön kohdalla, syntyy joukkokukoistuksen teoria.

 8. Työhyvinvoinnin uusi muoto
  Huolehtimalla työntekijöidenne lapsista osoitat välittäväsi. Positiivinen erottautumistekijä rekrytoinnissa. Osallistuminen yhteiskunnallisesti merkitykselliseen hankkeeseen voi lisätä henkilöstönne motivaatiota ja ylpeyttä omasta työstään.

Ota tulevaisuuden osaajien, työntekijöiden ja asiakkaiden auttaminen osaksi arkea jo TÄNÄÄN!

Toimipa yrityksenne millä tahansa alalla, ovat tämän päivän nuoret teille tärkeitä! Heistä tulee arvokkaita työntekijöitänne ja asiakkaitanne. Mitä teette tänään jättääksenne nuorille hyvän mielikuvan Teistä? 

Luo hyvinvointia yli sukupolvien ja ryhdy Rahavointikummiksi

Saatat miettiä: ”Tämä ei ole meidän pala kakkua, kun aihe ei koske meidän liiketoimintaamme ja nuoret eivät ole kohderyhmäämme.” Suosittelen tutustumaan tähän!

Rahavointikummius on konkreettinen tapa tehdä hyvää. Kummeiksi on lähtenyt jo yli 20 organisaatiota

Näin yhteistyö etenee

1. Katso alla oleva esimerkkiyhteistyö-paketti
Valitse valmis paketti tai esitä toiveenne henri@budjettihiiri.fi.

2. Aloituspalaveri
Käydään läpi yhteistyön sisältö ja yhteistyösopimus etäpalaverissa/puhelimitse.

3. Kouluvierailujen toteutus
Kouluvierailut toteutetaan kalenterivuoden 2024 aikana.

4. Muut yhteistyösisällöt
Mediasisällöt, puheet ja muiden yhteistyön vastuiden teko

5. Vaikuttavuusraportti + KIITOS
Saatte kaksi kertaa vuodessa, kevät- ja syyslukukauden päätteeksi, koulukiertueen vaikuttavuusraportin, jota voitte hyödyntää sidosryhmäviestinnässänne. 

Ryhdy Rahavointikummiksi!

Kiertueella jätetään juttuvinkkejä paikallismedioihin. Aiempien vuosien kiertueilta olemme huomanneet paikallisten medioiden olevan hyvin kiinnostuneita kirjoittamaan koulukiertueesta. 

Esimerkkiyhteistyön sisältö:

 • 1 oma Instagram julkaisu + 3 tarinat klippiä Budjettihiiri-profiilissa 
 • 1 oma Instagram reels video mukanaolostanne kiertueella, kesto 15-30s, Budjettihiiri-profiilissa 
 • 1 oma LinkedIn julkaisu Henri Hujalan profiilissa
 • Perinteisen median näkyvyys juttuvinkkien avulla. Voitte jakaa sisältöä omissa kanavissanne.
 • 3-5 virkkeen vapaamuotoinen yritysesittelynne kiertueen nettisivuille (yhteistyökumppani tuottaa)
 • Rahavointikummi-sertifikaatti, jota voitte käyttää esim. nettisivujenne footerissa
 • Logonne esitysmateriaaliin sekä kiertueen nettisivuille 
 • 1 yhteisen blogitekstin kiertueesta, jossa mainitaan kaikki yhteistyökumppanit
 • Kiertueen tiedot toteutuneista kouluvierailuista sekä palautteet 

Yhteistyöhön on mahdollista sisällyttää myös puheita ja koulutuksia työntekijöillenne ja sidosryhmille, omia vlogeja ja blogeja, vaikuttajayhteistyötä Instagramissa ja LinkedInissä. Räätälöidään teille sopiva kokonaisuus!

Rahavointikummi-sertifikaatti on keino näyttää mitä pidätte tärkeänä.

Nuoria kiinnostavat aivan tavalliset raha-asiat

Olemme tavoittaneet yli 4000 yläkouluikäistä nuorta ympäri Suomea Oma talous tutuksi-kouluvierailuiden avulla. Merkillepantavaa on, että nuoria mietityttävät samat asiat riippumatta koulusta ja että kysymykset ovat hyvin maanläheisiä.

Usein toistuvia kysymyksiä ovat: miten maksan laskun, mihin kannattaa sijoittaa, miten nuori voi ansaita rahaa, kuinka paljon rahaa kannattaa olla säästössä, onko velka huono asia, kannattaako auton ostaminen

Oma talous tutuksi koulukiertue 2024

2024 tavoitteenamme on kiertää 39:ssä Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan suomenkielisessä yläkoulussa innostamassa yli 2500 nuorta raha-asioiden äärelle.

Oma talous tutuksi-koulukiertueen kouluvierailut ovat kouluille ilmaisia, kiitos Rahavointikummien. 

Oletko sinä etsimämme Rahavointikummi, joka haluat olla eturintamassa kantamassa vastuuta tulevaisuuden toivoistamme ja sen avulla lisäämässä hyvinvointia yhteiskuntaamme? Tai tiedätkö jonkun, joka voisi olla? Ilmianna hänet meille täällä!

Oma talous tutuksi koulukiertue tausta ja tilastot

Oma talous tutuksi-koulukiertue luotiin lisäämään innostavaa rahapuhetta ja rohkaisemaan nuoria tarttumaan omiin raha-asioihinsa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Nopeasti kävi ilmi, että oppilaat ja koulut ovat hyvin eriarvoisessa asemassa talousopetuksen suhteen. Oppilaan tausta vaikuttaa voimakkaasti siihen, millaiset valmiudet hänellä on kohdata oma talous. Toisaalta koulut ovat eriarvoisessa asemassa riippuen taloudellisista resursseistaan.

Nämä ongelmat halusimme ratkaista. Koulukiertueen yhteistyökumppaneiden, Rahavointikummien, avulla vierailut ovat kouluille maksuttomia tarjoten jokaiselle tasa-arvoisen mahdollisuuden kannustavaan rahapuheeseen. Rahavointikummien taloudellinen panostus kiertueen hyväksi on ensiarvoisen tärkeää. Ilman sitä tukea, kiertuetta ei olisi.

Yli 20 Rahavointikummin avulla olemme innostaneet keväästä 2021 yli 4000 yläkouluikäistä kohtaamaan oma talous. Palaute niin oppilaiden, opettajien kuin kotiväenkin suunnasta on ollut suunnattoman positiivista! Somen voimaa unohtamatta. Kiertue kerää laajaa tukea ja positiivista näkyvyyttä suomalaisten keskuudessa. Nämä ovat antaneet uskoa jatkaa tätä työtä suomalaisten nuorten eteen. 

Palautetta Oma talous tutuksi-koulukiertueesta

Kotiväen palautetta

”Sait kyllä todella ajattelemaan näitä asioita ja oma talousahdistus jopa helpottui, joka on mulle ihan super iso juttu.” 9.luokkalainen

Osasit puhua tosi selkeästi ja pidit aiheen kiinnostavana ja selitit kaiken todella hyvin kuitenkin pitäen esityksen kiinnostavana.” 8. luokkalainen

Päällimmäisenä heräs kiinnostus sijoittamisesta. Sijoittamisen lisäks aloin miettimään just niitä ostamisen tarkotuksia. Et ostanko just tarpeeseen vai vaan siks että haluun jotain.” 9.luokkalainen

Parasta oli, että tämä luento sopii kaikista taustoista tuleville nuorille! Etenkin nuoria koskettavat esimerkit, innostunut ja selkeä esiintyminen sekä johdonmukainen eteneminen, niin että mielenkiinto säilyi koko ajan, oli todella hienoa!” Juudit Hurtig, oppilaanohjaaja, Syvälahden koulu

Oppilaanohjauksen näkökulmasta oli hienoa, että luennoitsija myös kannusti ja rohkaisi nuoria kouluttautumaan, kokeilemaan monipuolisesti erilaisia juttuja, tavoittelemaan unelmia, tarttumaan tilaisuuksiin ja yrittämään. Talousosaamisen myönteiset puolet tulivat esille konkreettisella ja kivalla tavalla. Henri Hujala osaa puhua nuorille talousasioista mietitysti ja mieleenpainuvasti omista ja nuorten kokemuksista ammentaen. Hän osaa herättää nuoretkin kuulijat ajattelemaan omaa rahankäyttöään ja omaa talouttaan uudesta näkökulmasta, inhimillistä puolta unohtamatta.” Outi Koski, oppilaanohjaaja, Hemmingin koulu

Instassa sanottua

”Oon tässä tovin jo seuraillu @budjettihiiri tekemisiä enkä voi oikein muuta sanoa ku että mielettömän hyvää ja tärkeetä työtä tekee! Mun sydän sykki nuorille, ja sen takia oon aina erityisen ilonen kun nään, että joku tekee töitä heidän kanssa ja heidän hyväks <3” taloustaidoton

”Onneks sentään nyt Budjettihiiri käyttää aikaansa, resursseja ja tietotaitoaan meiän tulevaisuuden työssäkäville ihmisille. Juuri sinne ne katseet pitäiskin laittaa: nuoriin. Niissä on tulevaisuus.” seteleistatehtyturvaverkko

Sijoitusteko äänen, multa sai @budjettihiiri joka edistää positiivista rahapuhetta nuorten keskuudessa koulukiertueella. Niin tärkeetä työtä!” janikajanice

Yrittäjänä yks parhaista asioista on ihmiset, joita kohtaa. Joiden kanssa inspiroitua yhdessä tärkeistä ja merkityksellisistä asioista 🙏🏼✨ @budjettihiiri Henri Hujala on ehdottomasti yksi heistä 🙌🏼 Henri tekee aivan älyttömän upeaa työtä nuorten taloustaitojen parissa ja nyt hän on saanut tästä mielettömän tunnustuksen – finaalipaikan Vuoden Sijoitustekona ⭐️” Reetta Viinanen, rohkeushyppy

 

Etsittekö nopeasti rahaksi muutettavaa vastuullisuustekoa?

Siinä tapauksessa ryhtyminen Rahavointikummiksi ei ole teitä varten! Oma talous tutuksi-koulukiertueen tukeminen ei todennäköisesti tuo teille nopeita taloudellisia hyötyjä. Asiakasmääränne ja myyntinne tuskin nousevat lyhyellä aikavälillä. Voi jopa olla, että kumppanuus ei ikinä maksa itseänsä takaisin. Emme voi taata, että saavutamme kaikki kiertueelle asettamamme tavoitteet. Haluamme olla sinulle tästä rehellisiä!

Ainoa minkä voimme 100% varmuudella luvata, on se, että teemme yhdessä koulujen kanssa kaikkemme sen eteen, että nuoret innostuisivat oman talouden hoitamisesta. Teemme sen, jotta jokaisella nuorella olisi mahdollisuus elää hyvää elämä, ilman rahaan liittyviä huolia! 

Sen vuoksi etsimmekin Rahavointikummeiksi kumppaneita, jotka uskovat samaan kuin me ja haluavat olla eturintamassa edistämässä suomalaisten nuorten taloustaitoja! 

Etsimme kumppaneita, joiden kanssa voimme istua samalla puolella pöytää, seisoa rintarinnan toisia tukien. Meitä ei kiinnosta istua vastakkaisilla puolilla vääntämässä kättä aina vaan paremmasta diilistä. 

Haluatteko istua samalla puolella pöytää? Ryhdy Rahavointikummiksi ja auta nuorten taloustaitojen kehittämisessä!

Skeptikoille

Oma talous tutuksi -koulukiertue on tilaisuus tukea nuoria ja antaa heille tärkeitä taloudellisia taitoja, mikä pitkällä aikavälillä vaikuttaa positiivisesti yhteiskuntaan ja potentiaalisiin tuleviin työntekijöihinne. Lyhyellä aikavälillä on varmaankin totta, että kiertue ei lisää myyntiänne, mutta kumpi on tärkeämpää luvut vai ihmiset?

Osallistuminen Oma talous tutuksi-koulukiertueeseen voi osoittaa, että välität nuorten kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja haluat kantaa vastuusi heidän auttamisen eteen. Tällä voi olla paljonkin merkitystä sidosryhmillenne.

Oma talous tutuksi-koulukiertue ei sido Rahavointikummin aikaa alun jälkeen, kun yhteistyöhön vaadittavat sisällöt (logot, esittelytekstit jne.) on toimitettu.

Kouluvierailut suoritetaan meidän toimestamme. Halutessanne voitte tulla yksittäisille kouluvierailuille mukaan, mutta pakollista se ei ole.

Eivät ehkä vielä! Nuoret ovat tulevaisuuden kuluttajia ja työntekijöitä. Kenties tarvitsette joskus asiakkaita tai työntekijöitä? Työnantajamielikuvaa rakennetaan jo nyt. 

Hienoa! Tätä tarvitaan lisää!

Asiantuntijat ovat nimensä mukaisesti oman alansa asiantuntijoita. Eikö tehokkainta olisikin hyödyntää asiantuntijoiden aikaa siinä missä he ovat hyviä ja jättää muut hommat muille? Puhuminen vaikuttavasti nuorille vaatii paljon harjoittelua. Voisiko harjoitteluajan käyttää tuottavampaan tekemiseen?

Kaikki nuoret eivät saa talouskasvatusta kotonaan. Lisäksi koulut ovat eriarvoisessa asemassa talousopetuksen ja taloudellisten resurssien suhteen. Yhteisöllä, eli meillä suomalaisilla, on vastuu auttaa nuoriamme.

Hienoa, että olette saaneet solmittua yhteistyösopimuksia! 

Keskustelemme mielellämme myös pienemmistä ja joustavista yhteistyösopimuksista, jotka eivät sido resurssejanne. Yksi hyvä vaihtoehto on lähteä Rahavointikummijäseneksi pienellä kuukausisummalla. Alkuun pääseminen vie noin 30-60 minuuttia, kun toimitatte meille materiaalit ja ydinviestin, jolla haluatte tulla kuulluksi. Muuta ei tarvita.

Voimme harkita vaihtoehtoja, jotka ovat yksi helppo ja vaikuttava lisä markkinointistrategiaanne, kuten yksittäisen kouluvierailupäivän mahdollistaminen yhdelle koululle.

Ymmärrämme huolenne hallinnollisesta taakasta. Voimme tarjota yksinkertaisia yhteistyöratkaisuja, jotka eivät vaadi monimutkaista hallinnointia tai aikaresurssejanne. Oma talous tutuksi-kouluvierailut tapahtuvat meidän toimestamme, joten teidän ei tarvitse sitoutua vierailuaikatauluihin. Alussa menee noin 30-60 minuuttia, kun toimitatte meille materiaalit ja ydinviestin, jolla haluatte tulla kuulluksi. Muuta ei tarvita.