Budjettihiiri

OMA TALOUS TUTUKSI

Koulukiertue

2023

Oma talous tutuksi -koulukiertue inspiroi nuoria tarttumaan omiin raha-asioihinsa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kiertue sijoittui toiseksi valtakunnallisessa Vuoden Sijoitusteko finaalissa marraskuussa 2023. 

Vuonna 2023 kiersimme seitsemässä Varsinais-Suomen yläkoulussa rohkaisemassa yli 600 nuorta raha-asioihin. Lue alta tarkemmat tiedot 2023 kiertueesta.

Kiertueen mahdollistivat yhteistyökumppaneina toimineet Rahavointikummit, jotka haluavat olla eturintamassa parantamassa suomalaisten nuorten rahataitoja ja kantamassa vastuuta.

Katso nuorten yleisimpiä kysymyksiä ja niihin vastauksia videoilta!

RAHAVOINTIKUMMIT 2023

Pohjantähti on ihmisen kokoinen vakuutusyhtiö, joka palvelee asiakkaitaan henkilökohtaisella otteella verkossa, puhelimessa sekä lähes 30 konttorilla Helsingistä Rovaniemelle. Yhdessä kumppaniemme kanssa tarjoamme sekä henkilö- että yritysasiakkaille kattavat palvelut vahinkojen varalta. Pohjantähti on asiakkaidensa omistama, ja pääkonttorimme sijaitsee Hämeenlinnassa.

Nordnet on pohjoismainen pankki, jonka kautta voi sijoittaa osakkeisiin, rahastoihin, ETF:iin ja muihin arvopapereihin. Nordnetin tavoitteena on antaa asiakkaille työkalut omien sijoitustensa hallintaan ja olla pohjoismaisten säästäjien ja sijoittajien ykkösvalinta. Nordnetillä on yli 500 000 asiakasta Suomessa ja Helsingin pörssissä Nordnet on kauppamäärillä mitattuna yksityissijoittajien eniten käyttämä osakevälittäjä.

Riverty haluaa rakentaa maailman, jossa liiketoiminnan ja ihmisten tarpeet kohtaavat ja jossa talousteknologia mahdollistaa muutoksen parempaan. Maailman, jossa jokainen voi hallita oman taloutensa tarinaa. Tiimimme 13 maassa etsivät jatkuvasti fiksumpia, sujuvampia ja saumattomasti yhdistettyjä tapoja hallita ihmisten rahavirtoja. Kokonaisvaltaiset ratkaisumme joustavasta maksamisesta fiksumpaan laskutukseen ja perintään mahdollistavat parhaan talouden hallinnan kaikille. On aika aloittaa taloudellisen vapauden uusi aikakausi. Suomessa Riverty työllistää noin 70 ammattilaista keskeisillä sijainneilla Helsingissä ja Turussa.

KIERTUE 2023 TIEDOT

TAVOITTAVUUS

Vierailimme 7:ssä Varsinais-Suomen yläkoulussa 14.3. – 30.11.2023 välisenä aikana.

Pidimme 13 Oma talous tutuksi-puheenvuoroa, joilla tavoitimme yli 600 8-9. -luokkalaista.

KYSYMYKSET

Nuoret esittivät yli 40 kysymystä omaan talouteen, raha-asioihin ja yrittäjyyteen liittyen. Kysymysten pohjalta keskusteltiin nuorten kanssa.

KIERTUEEN SEURAAMINEN

Oma talous tutuksi koulukiertuetta voi seurata Instagramissa @budjettihiiri tilillä. Sekä tunnisteella #omataloustutuksi ja #omataloustutuksikoulukiertue2023

AIKATAULU

MENNEET

27-30.3.2023 Maskun Hemmingin koulu
9.5.2023 Turku Katariinan koulu
11.5.2023 Riihikosken yhtenäiskoulu
16.5.2023 Kemiönsaaren koulu
24.5.2023 Paimio Vistan koulu
31.5.2023 Rusko Maunun koulu
27.11.2023 Turku Syvälahden koulu

TAUSTA

Kestävä rahakäyttäytyminen opitaan jo nuorena. Kaikilla ei kuitenkaan ole tasavertaisia mahdollisuuksia rahakasvatukseen eri taustoista johtuen. Myös koulut ovat eriarvoisessa asemassa niin taloudellisten resurssien kuin opettajien osaamisenkin suhteen.

Suomessa on lähes 400 000 maksuhäiriömerkinnän omaavaa henkilöä. Osamaksut yleistyvät maksuhäiriömerkintöjen synnyn taustalla.

Kulutuskäyttäytyminen on muuttunut konkreettisista seteleistä ja kolikoista swaippauksiksi ja hipaisuiksi puhelimen näytöllä. Rahan käsite on hämärtynyt ja kuluttamisesta on tehty liian helppoa.

“Kuulin aivan liian usein nuorilta ja aikuisiltakin, että raha-asioista ei puhuta tarpeeksi kouluissa. Hyvät konkreettiset teot hukkuivat ikävä kyllä byrokratian rattaisiin, yksinkertaisista asioista tehtiin liian vaikeita. Näin menetettiin ja menetetään useita ikäluokkia, kun asioilla kestää tapahtua.

 Tähän halusin muutoksen. Halusin tarjota kouluille ja erityisesti nuorille mahdollisuuden innostua raha-asioista. En kestänyt enää kuulla lausetta: “ei minulle puhuttu tästä koulussa” ja seisoa vain toimettomana tekemättä mitään. Niinpä loin Oma talous tutuksi oppitunnin.” 

-Henri Hujala

Kiertuetta organisoi Henri Hujala, kavereiden kesken Huju

Oon Henri ”Huju” Hujala, intohimoinen oman juttuni luoja.

Mut saa joka aamu ylös sängystä halu inspiroida ihmisiä luomaan omaa juttuaan. Uskon, että oman jutun tekeminen lisää tyytyväisyyttä elämään.

Oon tunkenu pärstääni vähän joka paikkaan, kuten täältä voit huomata.

Mut valittiin vuoden 2022 TOP20 listalle suomalaisista oman talouden vaikuttajista.

Somessa tykitän sisältöä Budjettihiiri-tilillä.

Oon auttanut yli 1900 nuorta raha-asioissa kehittelemäni Oma talous tutuksi-oppitunnin avulla.

Tein yli 100 puhujakeikkaa ensimmäisen 1,5 yrittäjävuoteni aikana.