Budjettihiiri

OMA TALOUS TUTUKSI

Koulukiertue

2023

Oma talous tutuksi -koulukiertue inspiroi nuoria tarttumaan omiin raha-asioihinsa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Vuonna 2023 kierrämme Varsinais-Suomen yläkouluja.

Kiertueen mahdollistavat yhteistyökumppaneiksi lähteneet Rahavointikummit, jotka haluavat olla eturintamassa parantamassa suomalaisten nuorten rahataitoja ja kantamassa vastuuta.

KIERTUEKUMPPANIT 2023

Pohjantähti on ihmisen kokoinen vakuutusyhtiö, joka palvelee asiakkaitaan henkilökohtaisella otteella verkossa, puhelimessa sekä lähes 30 konttorilla Helsingistä Rovaniemelle. Yhdessä kumppaniemme kanssa tarjoamme sekä henkilö- että yritysasiakkaille kattavat palvelut vahinkojen varalta. Pohjantähti on asiakkaidensa omistama, ja pääkonttorimme sijaitsee Hämeenlinnassa.

Nordnet on pohjoismainen pankki, jonka kautta voi sijoittaa osakkeisiin, rahastoihin, ETF:iin ja muihin arvopapereihin. Nordnetin tavoitteena on antaa asiakkaille työkalut omien sijoitustensa hallintaan ja olla pohjoismaisten säästäjien ja sijoittajien ykkösvalinta. Nordnetillä on yli 500 000 asiakasta Suomessa ja Helsingin pörssissä Nordnet on kauppamäärillä mitattuna yksityissijoittajien eniten käyttämä osakevälittäjä.

KIERTUE 2023 TIEDOT

TAVOITTEET

Tavoitteena on inspiroida noin 8800 nuorta raha-asioiden äärelle kiertäen kaikissa 49:ssä Varsinais-Suomen suomenkielisessä yläkoulussa vuoden 2023 aikana. 

MIKSI

Jotta jokaisella nuorella on enemmän vaihtoehtoja elämässään. Jokainen nuori ansaitsee kannustusta kestävään rahakäyttäytymiseen taustastaan riippumatta. Hyvät rahataidot luovat perustaa oman jutun luomiselle, jonka uskomme lisäävän onnellisuutta.

KENELLE

Varsinais-Suomen suomenkielisten yläkoulujen 8. ja 9. luokkalaisille. 

MILLOIN

14.3. – 22.12.2023

Kiertueen organisoija, Henri Hujala, on suorittamassa aikoinaan urheiluvamman vuoksi kesken jääneen asepalveluksensa loppuun ja kotiutuu 13.3.2023.

MAHDOLLISTAJAT

Kiertuekumppanit (organisaatiot) ja Rahavointikummit (yksityishenkilöt) mahdollistavat Oma talous tutuksi kouluvierailut kouluille ilmaiseksi. Mitä useampi kumppani ja Rahavointikummi lähtee mukaan, sitä useammalle koululle vierailu mahdollistuu. Heidän tukensa käytetään lyhentämättömänä kouluvierailuiden mahdollistamiseen.

VAPAAEHTOISUUS

Kiertuekumppanuus ja Rahavointikummiksi lähteminen ovat täysin vapaaehtoisia. Lisäksi kouluvierailut ovat kouluille vapaaehtoisia ja he voivat itse päättää haluavatko vierailun koululle ja mille luokille tämä sopisi.

KOULUVIERAILUT

Kouluvierailu tarkoittaa 1-2 suosittua Oma talous tutuksi oppituntia, kestoltaan 45-60 minuuttia. Koulun kanssa sovitaan erikseen mikä toteutustyyli on heille sopivin esimerkiksi tulevatko mukaan kaikki vuosiluokat.

KIERTUEEN SEURAAMINEN

Oma talous tutuksi koulukiertuetta voi seurata Instagramissa @budjettihiiri tilillä. Sekä tunnisteella #omataloustutuksi ja #omataloustutuksikoulukiertue2023

KIERTUE 2022

2022 koulukiertueen avulla vierailtiin 18/49 koulussa. Osassa mukana olivat myös 7. luokkalaisia. 2023 vuoden kiertueella priorisoidaan kouluja, joissa tavoitetaan mahdollisimman paljon uusia oppilaita ts. niitä kouluja, joissa ei aiemmin olla vierailtu tai joissa mukana oli vain yksi vuosikurssi.

AIKATAULU

MENNEET

27-30.3.2023 Maskun Hemmingin koulu
9.5.2023 Turku Katariinan koulu
11.5.2023 Riihikosken yhtenäiskoulu
16.5.2023 Kemiönsaaren koulu
24.5.2023 Paimio Vistan koulu
31.5.2023 Rusko Maunun koulu

TAUSTA

Kestävä rahakäyttäytyminen opitaan jo nuorena. Kaikilla ei kuitenkaan ole tasavertaisia mahdollisuuksia rahakasvatukseen eri taustoista johtuen. Myös koulut ovat eriarvoisessa asemassa niin taloudellisten resurssien kuin opettajien osaamisenkin suhteen.

Suomessa on lähes 400 000 maksuhäiriömerkinnän omaavaa henkilöä. Osamaksut yleistyvät maksuhäiriömerkintöjen synnyn taustalla.

Kulutuskäyttäytyminen on muuttunut konkreettisista seteleistä ja kolikoista swaippauksiksi ja hipaisuiksi puhelimen näytöllä. Rahan käsite on hämärtynyt ja kuluttamisesta on tehty liian helppoa.

“Kuulin aivan liian usein nuorilta ja aikuisiltakin, että raha-asioista ei puhuta tarpeeksi kouluissa. Hyvät konkreettiset teot hukkuivat ikävä kyllä byrokratian rattaisiin, yksinkertaisista asioista tehtiin liian vaikeita. Näin menetettiin ja menetetään useita ikäluokkia, kun asioilla kestää tapahtua.

 Tähän halusin muutoksen. Halusin tarjota kouluille ja erityisesti nuorille mahdollisuuden innostua raha-asioista. En kestänyt enää kuulla lausetta: “ei minulle puhuttu tästä koulussa” ja seisoa vain toimettomana tekemättä mitään. Niinpä loin Oma talous tutuksi oppitunnin.” 

-Henri Hujala

Kiertuetta organisoi Henri Hujala, kavereiden kesken Huju

Oon Henri ”Huju” Hujala, intohimoinen oman juttuni luoja.

Mut saa joka aamu ylös sängystä halu inspiroida ihmisiä luomaan omaa juttuaan. Uskon, että oman jutun tekeminen lisää tyytyväisyyttä elämään.

Oon tunkenu pärstääni vähän joka paikkaan, kuten täältä voit huomata.

Mut valittiin vuoden 2022 TOP20 listalle suomalaisista oman talouden vaikuttajista.

Somessa tykitän sisältöä Budjettihiiri-tilillä.

Oon auttanut yli 1900 nuorta raha-asioissa kehittelemäni Oma talous tutuksi-oppitunnin avulla.

Tein yli 100 puhujakeikkaa ensimmäisen 1,5 yrittäjävuoteni aikana.