Budjettihiiri

Mitä tehdä, kun sijoitukset näyttävät punaista? 4 vinkkiä

Heti alkuun! Raha ei oo, eikä siitä saa tulla elämässä tärkeintä! Ihmiselämä itessään on paljon paljon arvokkaampaa. Kirjotan kuitenkin tän tekstin nyt, koska myös raha ja taloudellinen tilanne huolestuttaa monia.

Tänä vuonna ja varsinkin ihan viime aikoina tätä kirjoittaessa, osakekurssit on tullut alaspäin. Taustalla on parikin syytä ensinnäkin kiristynyt ja nyt jo eskaloitunut tilanne Ukrainassa. Toisekseen keskuspankkien (FED Amerikassa ja EKP Euroopassa) suunnitelmat kiristyvästä rahapolitiikasta, muun muassa korkojen nostot.

Kurssilaskut kuuluu sijoittamiseen aika ajoin ja ne syntyy eri tekijöistä. Niin ikäviä, kun ne syyt sen syntymiseen voikin olla, en sen enempää mene nyt tän kurssilaskun syihin täs tekstissä. Keskityn ennemmin siihen, mitä tässä hetkessä joka ikinen meistä voi tehdä. Kokosin tähän 4 vinkkiä millä voit vähentää paniikkia omassa sijoitustoiminnassasi ja välttyy hätiköidyiltä ratkasuilta.

#1 Ota sijoitussuunnitelmasi esiin!

Tää on nyt se hetki, mitä varten sijoitussuunnitelma on tehty. Kun tuntuu et missään ei oo mitään järkee, kurssit laskee, maailma kaatuu ja oma huoli turvallisuudesta sen kaikissa muodoissa lisääntyy, on tärkeetä palata perusasioiden äärelle.

Hyvässä sijoitussuunnitelmassa lukee AINA milloin myyn sijoitukseni. Mitä markkinoilla siis täytyy tapahtua, että myyt omat sijoitukset. Jos on mukana useiden vuosien aikajänteellä ei kannata antaa yksittäisten kurssilaskujen sekottaa suunnitelmaa. Niin ku sanottu, ne kuuluu asiaan.

Yks yleisimpiä syitä sijoitustoiminnan tappioille on se, että laitetaan sijoituksiin jotain sellasta rahaa mitä tarvitaan jokapäiväiseen elämiseen ja sit joudutaan pakolla myymään sijoitukset miinuksella, kun tarvitaankin rahaa ruokaostoksiin. Eiks se oiskin kivempi tilanne, et sun ei tarvis murehtia siitä rysähtääkö kurssit alas ja samaan aikaan jopa saada tuloja osinkojen muodossa sekä ostaa mahdollisesti lisää sijoituskohteita? Tämäkin on täysin mahollista ja kaiken perusta on sun oma henkilökohtainen sijoitussuunnitelma.

Esimerkki sijoitussuunnitelmasta

#2 Pohdi taloudellista tilannettasi

Tää liittyy hiukan edelliseen kohtaan eli siihen kuinka usein ja millaisia summia sulla on tapana sijoittaa kerralla. Jos kurssilasku tai sen pelko aiheuttaa yöunien menettämistä tai sitä, että on yhtäkkiä pakottava tarve koko ajan seurata mitä markkinoilla tapahtuu, voit olla tilanteessa, jossa sulla on sijoituksissa liikaa rahaa kiinni.

Jos siis kurssilasku aiheuttaa pelkoa ja et enää usko hyvään tulevaisuudessa, kannattaa mahdollisesti pienentää sijoitettavaa summaa. Samaan hengenvetoon on kuitenkin sanottava, että kurssilaskujen aikana tehdään isoimmat tulevaisuuden tuotot, kun samoja kohteita saa ostettua halvemmalla. Se kysyy oman pään kestämistä ja jatkuvaa talousälykkyyden kehittämistä, mut on täysin mahdollista!

#3 Mieti, mihin ET voi vaikuttaa

Kurssilasku ei ikinä johdu yksin sinusta itsestäsi. Se on jonkun ulkoisen tekijän aikaansaama reaktio ja isompien massojen yhteinen päätös. Sulla on siis todella rajalliset resurssit vaikuttaa siihen meneekö kurssit yleisellä maailmanlaajuisella tasolla ylös vai alas. Piensijoittajana on haastava ellei mahdoton ite vaikuttaa esim:

  1. Korkotason muutoksiin
  2. Pörssiyhtiön liiketoiminnan arkipäiväiseen kehittämiseen
  3. Maailmanlaajuisiin markkinaliikkeisiin
  4. Yksittäisten valtioiden päätöksiin

Älä vaivaa siis päätäs sillä mihin, et voi vaikuttaa. Sen sijaan on hyvä oppia ymmärtämään, miten eri asiat ja toimet linkittyy toisiinsa syy-seuraus-suhteilla, jotta voit muodostaa myös ite kokonaisnäkemystä siitä mitä mahollisesti tapahtuu tai miksi jotkut asiat tapahtuu.

Sen sijaan, että yrittäisit muuttaa koko maailmanjärjestystä, sä voit oppia ymmärtämään sitä. Ymmärtämisen jälkeen sä voit myös alkaa jopa hyötymään siitä, kun näät siinä myös mahollisuuksia pelkkien uhkien sijaan. En siis sano et nyt sun tulis sulkee silmät kaikelta mitä ympärillä tapahtuu, koska sillon törmää helposti seiniin. Vaan miettimään sitä, että mikä on se juttu minkä mä tästä hetkestä voin oppia liittyen omaan sijoitustoimintaan.

#4 Mieti, mihin VOIT vaikuttaa

Suosittelen keskittymään tähän. Eli niihin asioihin mihin sä oikeesti voit ite vaikuttaa. Ja nyt jos puhutaan henkilökohtasesta sijoitustoiminnasta, niin sä voit vaikuttaa moneen asiaan, esim.

  1. Miksi sijoitat
  2. Mihin sijoitat
  3. Kuinka paljon sijoitat
  4. Kuinka usein sijoitat

Etenkin kohdat 2-4 on sellasia mihin sä voit jo heti tänään vaikuttaa, jos vaan haluat. Voit myydä tai ostaa tiettyjä kohteita, voit päättää millä summalla ostat/myyt niitä ja toisaalta myös siihen, että lähetkö sijoittamaan johonki kuukausittain vai kenties harvemmin.

Saatat myös huomata, että nää kohdat

1-4 on myös sellasia mitä joka ikisestä sijoitussuunnitelmasta tulee löytyä.

Markkinalaskuilta ei voi välttyä

Parhaimmatkaan sijoittajat ei voi välttyy kurssilaskuilta. Warren Buffet, kenties maailman kuuluisin ja menestynein sijoittaja on 91-vuotias. On sanomattakin selvää, että Buffet on nähny jos jonkin näköstä maailman menoa. Kyse ei oo siitä, että yrittäisit estää vääjämätöntä (kurssilaskua) tapahtumasta, vaan siitä, miten siihen suhtautuu. Kaikissa markkinatilanteissa on mahollista pärjätä.

Tähän loppuun haluun viel korostaa, että vaikka mä nyt kirjotan tän sijoittamisen ja rahan näkökulmasta, niin raha ei ikinä saa olla se tärkein asia elämässä.

Tsemppiä sun sijoitusurallesi!

Parhain terkuin,

Henri ”Huju” Hujala