Budjettihiiri

Mielessä oma asunto? 5 vinkkiä asunnon ostoon

Haaveiletko jossain kohtaa omasta asunnosta? Jep, aika moni meistä haaveilee. Asunto ja oma koti onkin monella suomalaisella suurin yksittäinen omistus koko elämänsä aikana. Mitä sitten kannattaisi ottaa huomioon, kun lähtee tekemään ensi askeleita oman asunnon hankintaa varten? Listasin tähän viisi vinkkiä, mitkä ainakin kannattaa ottaa huomioon. Vinkeistä paistaa myös oma kokemus, kun 2v sitten ostin ensimmäisen oman asuntoni Turun keskustasta.

 

1. Määritä mitä haluat ja mistä olet valmis joustamaan

Asunnon ostaminen kannattaa aloittaa siitä, että lähdet miettimään mitä haluat. Pohdi tarkkaan elämäntilannettasi ja pyri näkemään myös hieman pidemmälle, vähintään 2-3 vuoden päähän. Millainen elämäsi silloin on ja missä mahdollisesti työskentelet? Kannattaa myös listata asioita, joita ehdottomasti haluat, että omassa kodissasi on tai mitä sen osto mahdollistaa. Tällaisia voi esimerkiksi olla tarkka listaus ominaisuuksista, joita asunnossa tulee olla (parveke, sauna, uusi keittiö…). Myös läheiset palvelut voivat olla näitä listattavia asioita, eli kuinka lähellä lähin koulu, kauppa tai apteekki on.


Pohdi myös millainen pohjaratkaisu on toimiva juuri sinulle/teille. Kuinka monta huonetta, onko ikkunat auringon suuntaan vai ei? Nämä ovat sellaisia asioita, joita on vaikea muuttaa oston jälkeen.


Ihan yhtä tärkeää kuin omien halujesi ja tarpeidesi listaaminen, on myös niiden asioiden listaaminen joista olet valmis joustamaan. En sano etteikö unelmakotia voisi löytää, mutta oman kokemukseni mukaan sellaisen pystyy myös tekemään. Kannattaa siis nähdä hieman vaivaa ja listata ne asiat, mitkä eivät ole niin tärkeitä. Esimerkiksi jos haluat asunnon olevan aivan uudenveroinen, mutta löydätkin kohteen, jossa on 70-luvulta tutut kuviolliset tapetit sekä vanha lattia. Jos tämä muuten olisi aivan täydellinen sijainnin, pohjaratkaisun sekä muiden toiveidesi listassa, mieti voisitko joustaa sen verran ja uusia vaikka itse lattiat ja seinät?


Kannattaa määrittää siis muutama tärkein toive mitä haluat omassa asunnossasi olevan. Toisin sanoen mieti muutama tärkeä kriteeri joiden tulee täyttyä, jos ne eivät täyty, ei kannata joustaa juuri niistä itselleen tärkeimmistä toiveista. Mikään kun ei harmita niin paljon, kun joustaa jostain itselleen tärkeästä ja huomata jälkeenpäin, että juuri se alkaa ärsyttämään päivä päivältä enemmän.

 

2. Sijainti, sijainti, sijainti

Ei ole sattumaa, että lähes kaikissa asuntokeskusteluissa esiin nousee yksi asia: sijainti. Sijainti kun on ainoa sellainen asia mitä ei oston jälkeen pysty muuttamaan. Mieti siis todella tarkkaan missä haluat asua. Oletko kaupungin keskustan sykkeestä nauttiva vai haluatko asua kenties hieman keskustan ulkopuolella hyvien kulkuyhteyksien sekä palveluiden äärellä.


Mieti tarkkaan myös sitä mitä ympärillä on nyt ja mitä siinä tulee olemaan vuosien päästä. Jos haluat asua rauhassa ja muutat syrjäiselle alueelle, mutta muutaman vuoden päästä siihen kaavoitetaankin uutta asuinaluetta, onko se silloin enää unelmiesi sijainti?


Hyvästä sijainnista joutuu myös maksamaan enemmän. Hyvä sijainti onkin sitten mielipidekysymys. Sijainnin suhteen ei välttämättä kannata olla liian tiukka, sillä muuten asunnon osto voi viivästyä todella paljon. Myytäviä kohteita kun ei välttämättä tule saataville, juuri silloin kun sinä etsit asuntoa. Mieti siis muitakin sijainteja ja kenties muita paikkakuntia, josta kuitenkin voi saada sijainniltaan samat palvelut tai ominaisuudet.


Sijainti määrittää paljon myös asunnon jälleenmyynnissä. Suomessa on todella suuret erot merkittävien kasvukeskusten (pk-seutu, Turku, Tampere, Oulu) ja muun Suomen välillä asuntojen hinnoissa. Kasvukeskuksissa asuntojen hinnat ovat nousseet, jolloin omaisuutesi siellä myös kasvaa. Vastaavasti muualla asuntojen hinnat ovat laskeneet tai eivät ainakaan ole nousseet niin paljoa. Tällöin omaisuutesi arvo laskee, vaikka omistatkin asunnon.


Yksi sijantiin liittyvä pointti täytyy nostaa myös esille, nimittäin kerrostalossa sijaitsevan asuntohuoneiston sijainti. On eri asia asua aivan maantasakerroksessa kuin ylimmissä kerroksissa. Mieti siis myös sitä, mitä haluat tällä mittarilla vai onko sillä sinulle mitään väliä. Itselle tämä ominaisuus painoi aikoinaan kohtalaisen paljon asuntoa etsiessä. Olen varttunut maaseudella ja oman huoneeni ikkunasta on aina nähnyt kauas. Siksi halusin myös, että omasta kodistani voi nähdä kauas. Kerrostalossa se vääjäämättä tarkoittaa ylimpiä kerroksia, joten etsin sellaisia kohteita.


3. Millaisessa kunnossa asunto on

Ei ole ihan samantekevää millaisen asunnon ostaa sen kunnon puolesta. Osaan asuntoihin voi muuttaa melkeinpä seuraavana päivänä kauppakirjan allekirjoituksesta, mutta toinen voi vaatia usean viikon tai kuukauden täydellisen remontin. Isot remontit ovat kalliita. Tällaisia ovat esimerkiksi kylpyhuone- ja keittiöremontit. Vastaavasti isolta kuulostavat koko asunnon pintojen uusiminen (lattia, seinät, katto) ei loppu peleissä ole hirveän iso ja kallis urakka. Joo, toki niihinkin saa rahaa palamaan ihan niin paljon kun vaan haluaa, mutta muutamalla tuhannella eurolla saa jo varsin näyttävää jälkeä!


Yksi tällä hetkellä voimassa oleva trendi on hyväkuntoisten muuttovalmiiden asuntojen ostaminen. Ihmiset haluavat helppoutta ja siitä ollaan myös valmiita maksamaan. Tämä kannattaa ottaa huomioon, jos vastaan tulee esimerkiksi kaksi hyvin saman tyyppistä kohdetta. Toinen on juuri remontoitu ja toisessa olisi vähän enemmänkin laitettavaa. Juuri remontoidusta kohteesta voi pyytää todella paljon enemmän suhteessa huonokuntoisempaan. Pohdi siis hetki voisitko saada halvemmasta kohteesta samanlaisen tai jopa paremman, jos teetätät siihen remontin tai teet sen itse. Silloin ainakin saat juuri sitä mitä haluat ja saat ostettua kohteen halvemmalla.


Tästä päästäänkin siihen, jos kohde vaatii remonttia, mieti tarkkaan kuinka paljon olet valmis maksamaan siitä ja oletko itse valmis tekemään sen vai palkkaatko ulkopuolisen. Ulkopuolinen duunari nostaa kuluja tuntuvasti verrattuna oman käden jälkeen. Remontti myös hidastaa kohteeseen muuttoa. Jos siis sinun täytyy päästä muuttamaan välittömästi, niin silloin en suosittele ostamaan kohdetta, joka vaatii kahden kuukauden täydellisen saneerauksen.


Kun itse etsin ensiasuntoani minua ei kiinnostanut juuri ollenkaan missä kunnossa asunto oli sisältäpäin, pois lukien kylpyhuone ja keittiö, ne kun ovat kalleimmat remontoitavat huoneet. Halusin jopa päästä itse tekemään ja remonttireiskailemaan, joten etsin kohteita, joissa kylppäri sekä keittiö oli kunnossa, mutta muuten voisin tehdä kaiken itse uusiksi. Näinpä löysinkin sellaisen kohteen. En halua valehdella. Se vaati työtä! Ensinnäkin kohteen löytäminen, mutta etenkin sen saaminen asumiskuntoon. Pyöritin silloin yritystä ja päivät venyivätkin helposti 15 tuntisiksi. Ensin aamulla klo 7 asunnolle remontoimaan ja sitten viiden jälkeen kotiin tekemään oikeita töitä loppuillaksi. Sitä jatkui hieman vajaa 1,5kk ja se oli aivan maksimi. Olisin polttanut itseni loppuun, jos se olisi kestänyt viikonkin pidempään. Tätä tilannetta olen avannut paremmin täällä.


4. Nopeus ja rauhallisuus samaan aikaan

Halutut kohteet menevät myydyiksi todella nopeasti. Oikeastaan niin nopeasti ettei niitä ehdi edes näkemään. Kohteet eivät ehdi tulla edes julkiseen myyntiin, kun ne ovat menneet kaupaksi jo sisäpiirissä. Tämä näkyi tosi hyvin viime kesänä, kun selailin myytäviä kohteita Oikotie-lehdestä. Lehdessä ei ollut juuri yhtään kohteita myynnissä, vaan sivut olivat täyttyneet pelkästään kiinteistönvälittäjien naamoista ja yhteystiedoista, joissa pyydettiin ottamaan yhteyttä, jos sinulla on myytävä kohde. Myytävää ei siis ollut, ostajia kylläkin oli. Tämä nosti ja nostaa edelleen hintoja.


Kun tiedät mitä haluat (vinkki 1) on kohteen löytäminenkin helpompaa. Et kuluta aikaasi sellaiseen mikä sinua ei kiinnosta yhtään ja voit keskittää siitä vapautuvan ajan sen oikean löytämiseen. En pidä lainkaan huonona vaihtoehtona yrittää tutustua mahdollisimman moneen kiinteistönvälittäjään ja kertoa heille mitä etsit ja toivot. Näin he voivat olla sinuun suoraan yhteydessä, kun sopiva kohde olisi tulossa hänelle myyntiin. Tähän yksi keino on puhtaan ostotarjouksen tekeminen. Ostotarjouksessa määrität siis juuri niitä toiveita mitä haluat kohteesta löytyvän mm. hintahaarukka, koko, sijainti jne… Tämä niin kutsuttu sisäpiiri pitää siis huolen siitä, että kaikki kohteet eivät edes ehdi julkiseen myyntiin.


5. Juttele pankin kanssa hyvissä ajoin

Viimeisenä mutta ei suinkaan vähäisimpänä vinkkinä on, että kilpailuta asuntolainasi jo nyt, vaikka et vielä asuntoa olisikaan ostamassa. Tällä hetkellä pankkien lainaneuvottelut voivat venyä jopa viikkojen päähän. Mikään ei ärsyttäisi niin paljon kun löytää unelmakohde, mutta et olisi saanut vielä lainalupausta pankista. Näin on käynyt todella monelle viimeisen parin vuoden aikana. Lainalupaus on siis pankin myöntämä lupaus rahoittaa haettu laina. Sen lisäksi kun oot saanut pankilta lainalupauksen, saat myös tiedon, että millanen kohde sun on mahdollista realistisesti hankkia. Jos unelmoit puolen miljoonan lukaalista ja pankit lupaa max 200 000€ lainaa niin siinä saa tehdä vähän suunnitelmiin muutoksia tai hankkia tarvittavat lisävarat jollain muulla tavoin.


Kannattaa kilpailuttaa pankkeja ja pyytää heiltä lainatarjouksia. Pelkkää lainan korkoa ei kannata tuijottaa, vaikka se iso osa kulujen määräytymiseen jatkossa onkin, vaan olisi hyvä puntaroida juuri kyseisen tarjouksen ja luotonantajan suhdetta sinuun ja elämäntilanteeseesi. Jollain voi esimerkiksi olla hieman korkeampi korko lainassaan, mutta jos lainasta saadut bonukset esim. Osuuspankilla, maksavat vakuutuksiasi, voi se olla lopulta edullisempi vaihtoehto, kuin tarttua korollisesti halvempaan toisen pankin tarjoukseen.


Itselläni aikoinaan tämä meni juuri päinvastoin. Katselin asuntoja ja kun sopiva löytyi aloin vasta kilpailuttamaan pankkeja. Minulla kävi tuuri, sillä silloin ei ollut niin kova pöhinä asuntomarkkinoilla kuin nyt ja kohteeni ei ollut kaikkien suosikki. Lisäksi sain suoritettua neuvottelut lopulta yllättävän nopeasti omassa pankissani, joten loppu hyvin kaikki hyvin.

 

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle hyötyä! 🙂 Kuulisin mielelläni mitä mieltä olit, joten jätä ihmeessä kommentti alapuolelle oliko tästä hyötyä vai jäitkö kaipaamaan jotain.


Tsemppiä unelma-asunnon etsintään!