Budjettihiiri

Millainen on hyvä uudenvuoden lupaus?

New year, new me… Ahh miten kulunu (lue: väsynyt) sanonta. Jokainen voi varmaan tunnustaa, että on joskus elämänsä aikana käyttänyt tota lausahdusta. Viimeistään tossa joulun välipäivinä, kun kolmas konvehtirasia uppoo kitusiin, niin luvataan, että ”ens vuonna mä vähennän karkinsyöntiä ja alan elää terveellisesti!” Varmasti ihan hyvä päätös, ei siinä mitään, mutta toivottavasti se sitten myös pitäis koko tulevan vuoden ja koko loppuelämän.

Uudenvuodenlupaus on eri asia kuin unelma

Uuden vuoden vaihtuminen on siisti juttu! Sitä ikään kuin pääsee alottamaan kaiken puhtaalta pöydältä. Voi jättää huolet ja huonot tavat viime vuoteen ja sit ku vuosi vaihtuu ni alkaa elämään uusien tapojen mukaan.

Harmi vaan, että se ei oo ihan noin helppoa, ainakaan suurimmalle osalle meistä. Mä ainakin tunnustan, etten todellakaan pysty sormia napauttamalla muuttaa mun koko elämän suuntaa johonkin ihan muuhun, mihin aiemmin oon tottunu. Mut en oo siitä myöskään huolissani, koska ei sen niin kuulukaan mennä.

Kyse ei oo siitä ettenkö mä kannustais tekemään ”uudenvuodenlupauksia”. Ehottomasti kannattaa, ei sitä tiiä vaikka se ois just se puuttuva motivaattori sulle. Uudenvuodenlupauksen sijaan mä puhuisin kuitenkin ennemmin tavoitteista tai välimaaleista. Korostaisin hiukan laajempaa näkökulmaa, sun UNELMAASI.

Hyvä uudenvuodenlupaus on osa unelmaasi

Mistä asiasta tai asioista sä unelmoit oikeesti ja isosti? Pysähdy hetkeks ja mieti tätä jonkun aikaa. Kirjota ne asiat ylös paperille tai kännykän muistioon. Nyt sulla on joku haave/unelma, minkä haluisit saavuttaa. Mieti sen jälkeen:

1. Milloin sä haluisit sen saavuttaa

2. Mitä asioita se vaatii

3. Mitä se kenties maksaa

4. Miksi sä haluat sen saavuttaa (mikä on se perimmäinen syy sille sun haaveelle)

5. Ja ennen kaikkea, miltä sun elämä sen haaveen saavuttamisen jälkeen näyttää.

Kokoa näiden kysymysten pohjalta sun haaveesta muutaman lauseen ”iskulause-tarina” tai kuvakollaasi. Kiinnitä se sun jääkaapin tai vaatekaapin oveen, sellaseen paikkaan mistä näät sen usein. Koska mitä useemmin sä sen näät, sitä useemmin se haave palautuu sun alitajuntaan ja alat tekemään jopa tiedostamattomia päätöksiä sen haaveen toteuttamiseksi.

Nyt kun isot suuntaviivat on vedetty pensselillä eli se sun isoin haave tai haaveet on kirjattu ylös, on aika miettiä mitä sä voit tehdä tänään tai tänä vuonna sen toteutumisen eteen. Tässä kohtaa kuvioihin tulee ”uudenvuodenlupaukset” tai niin ku mä sanoisin, uudenvuodentavoitteet tai välimaalit.

Kirjota se yks pienen pieni juttu mikä auttais sua saavuttamaan sun unelman. Se kaikista pienin mahdollinen asia on se, minkä sä voit ottaa joka päivä käyttöön ja tehdä siitä rutiinin! Samalla tää pienistä pienin asia toimii sun haaveen välimaalina (=uudenvuodenlupauksena).

Koko elämää ei kannata laittaa risaseks kertaheitolla, koska harvan meistä kohdalla se on se pitkäkestosin ratkasu. Väliaikasestihan me kyllä pystytään kituuttelemaan tietyllä dieetillä tai elämään tosi matalilla kuluilla, mut onks se tosissaan sitä mitä me ollaan valmiita tekemään koko loppuelämä?

Miksi kannattaa unelmoida?

Yleensä unelmat on jotain sellasia asioita mitä me halutaan saavuttaa tai missä ois kiva olla. Keskimäärin elämä on mukavampaa, kun tekee kivoja asioita, kivojen ihmisten kanssa. Kun sä lähet miettimään jotain tällasta kivaa asiaa, sun unelmaasi, todennäkösesti sulle tulee paljon positiivisia asioita mieleen, ehkä pieni hymykin hiipii suupieliin. Kokeile tätä nyt. Mieti sun unelmaasi ja millasii fiiliksii sulle tulee siitä.

Huomaaks? Sun ajatukset täytty positiivisimmilla asioilla mitä ne todennäkösesti oli ennen tän tekstin lukemista. Ei, kyse ei oo siitä, että tää teksti ois jotenki äärettömän hyvä. Vaan siitä, että sä annoit aikaa sun mielelle käsitellä sitä sun unelmaasi. Unelmointi saa siis sut paremmalle fiilikselle, näkemään asioista positiivisia asioita.

Tän takii mä itekin harjotan aika ajoin unelmointii, koska mul tulee hyvä fiilis. Oon paljon parempaa seuraa, hymyilen ja oon valmiimpi kohtaamaan vaikeemmat asiat. Suosittelen kokeilemaan.

Parasta koko unelmoinnissa on se, että unelmointi on ilmaista eikä se lopu vaikka kuin yrittäis tuhlata.

Uus vuosi 2022 on nyt alkanut. Mul on sellanen kutina, et täst tulee ihan huippu vuosi kaikille tän tekstin lukeneille! Laita mulle viestii vuoden lopussa oliko näin.

Tsemppiä unelmien saavuttamiseen ja hyvää uutta vuotta!

Unelmaterkuin,

Suomen liikunnallisin rahavointivalmentaja

Henri ”Huju” Hujala