Budjettihiiri

Oma talous tutuksi -koulukiertue 2024 Vaasaan!

Oma talous tutuksi -koulukiertue on tavoittanut yli 4000 yläkouluikäistä nuorta.

*Artikkeli ja koulukiertue on tehty kaupallisessa yhteistyössä Pohjantähti vakuutusyhtiön, Nordnetin sekä Riverty Finlandin kanssa.

Oma talous tutuksi -koulukiertue rantautuu vuonna 2024 Vaasan seudun yläkouluihin. Kouluvierailut tullaan toteuttamaan syyslukukaudella 2024. Kouluvierailut mahdollistavat Rahavointikummeina toimivat Pohjantähti vakuutusyhtiö, Nordnet sekä Riverty.

 

Oma talous tutuksi -koulukiertue huomioitiin viime syksynä valtakunnallisessa Vuoden Sijoitusteko finaalissa. Sijoittuminen toiseksi yli tuhannella äänellä osoittaa nuorten rahataitojen kehittämisen olevan tärkeää monelle yksityishenkilölle ja organisaatioille Suomessa. 

 

Rahapuhe on lisääntynyt merkittävästi 2010-luvulla ja jatkanut kasvuaan sosiaalisen median avulla 2020-luvulla. Nuorten taloustaidot nähdään tärkeänä osana koulutusta ja nuoren elämäntaitoja. Opetussuunnitelma on vastannut alati ajankohtaiseen teemaan lisäämällä talousopetusta kouluissa. Parhaimmillaan talousopetus tapahtuu yli oppiainerajojen tapahtuvassa oppimisessa osana kokonaisuutta, jolloin ymmärrys rahasta ja taloudesta kytkeytyy todellisuuteen. 

 

Olen pitänyt yli 100 Oma talous tutuksi -puheenvuoro ympäri Suomea pääosin yläkouluikäisille. Samalla minulla on ollut ainutlaatuinen mahdollisuus keskustella nuorten kanssa rahasta, taloudesta sekä yrittäjyydestä. Kouluvierailu toisensa jälkeen hämmästyn. Hämmästyn, koska tuntuu, että puheet ja todellisuus eivät aina kohtaa.

 

Nuoriin liittyvä uutisointi tai someryhmien vuodatus on usein negatiivissävytteistä. Sivusta seuraaja voi päivitellä, että millainenkohan tulevaisuus meidän nuorilla on. Itse en näe asiaa lainkaan näin negatiivisena. On toki totta, että polarisaatio on suurta. Jos puhutaan esimerkiksi taloustaidoista, on selvää, että toiset ovat valveutuneempia kuin toiset. Se on normaalia. Empiirinen tutkimukseni osoittaa kuitenkin, että yleisellä tasolla rahapuhe ja sitä kautta taloustaidot ovat nuorilla paremmin hallussa kuin yläkouluaikoinani.

 

Nykypäivänä rahan hähmäisyys tuo mielestäni haasteita omaan taloudenpitoon. Rahan ollessa numeroita bittiavaruudessa, katoaa siitä konkretia. Setelin tai kolikon lähteminen lompakosta kirpaisi. Nykyään voi surutta vilauttaa älykelloa tai -puhelinta ja samalla tilitä lähtee rahaa. Maksamisen helppous voi kääntyä omaa kestävää taloudenpitoaan vastaan. Vai miten heräteostoja voisi vähentää iltalenkillä kaupan ohi kävellessä, jos lompakko on kotona, mutta digitaalinen lompakko löytyy kuitenkin ranteesta?

Oma talous tutuksi -koulukiertueen tavoitteena alusta alkaen on ollut innostaa nuoria tarttumaan omiin raha-asioihinsa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Innostamisen tarkoitus on herättää kiinnostus omaan talouden seurantaan myös kouluajan ulkopuolella – elämässä. Tämän vuoden koulukiertueen ovat mahdollistamassa Rahavointikummeina Pohjantähti vakuutusyhtiö, Nordnet sekä Riverty. Rahavointikummit näyttävät omalla toiminnallaan sen, mihin he uskovat ja mitä pitävät tärkeänä.